kontakt  I cv I  kritikák  I  pdf katalógus  I  munkák  << back I next >>
   
   
 

és te hogy vagy ?/ társalgási gyakorlatok (2005) 

fotóinstalláció / fotók (30x40 cm) / szöveg
 
   
munka+leírás
kiállítási enterieur
   

Vizuális nyelvi játék inspirálta a sorozat megszületését.

Az installáció a jelnyelv sajátosságaiból kiindulva teremt kapcsolatot a képek és szavak között. Az arcképek egy jelelő férfi arcát mutatják, olyan „portrék”, melyek konkrét jelentéssel bírnak. Az arcon bár erős érzelmek tükröződnek, valójában jeleket, érzelmi állapotokat jelentő jeleket látunk, a jelnyelvben használt kézjelekhez tartozó mimikát, ez esetben a kezek nélkül. A férfi arcát szemlélve, az a nyugtalanító érzésünk támad, hogy amit az arcával üzen nekünk, bár látjuk, a valódi jelentés e nyelvi rendszer isme- rete nélkül rejtve marad előttünk. Az arcképek mellé a falra írott szavak kapaszkodót adnak és közelebb visznek a megértéshez, mégsem értelmezik az arcképeket maradéktalanul.
A látható „új szavak” nyomokban a nyelvkönyvekre emlékeztetnek, de eltávolodva a nyelvórák egyszerű logikai szerkezetétől, nem didaktikusan követik a férfi arcjátékát.

A képek és a szavak összessége lehetőséget teremt a valódi jelentéstől eltérő jelentések keresésére. „Modellemet (aki nem hall) arra kértem, válasszon ki néhány fontos szót, és annak arcjátékát mutassa meg.
A következő szavakat tartotta fontosnak:

… csalódik, kétségbe esve meglepődik, hitetlenkedik, szörnyülködik, felderül,
örül, visszautasít, elégedett, tudomásul vesz, beletörődik, kicsinyít, boldog…”

Hívjuk ezt a kiállítást bevezetésnek, szociális projektnek, kísérletnek a megértésre!

Társalgás alapfokon egy „idegen” nyelven, művészeti kontextusban! Mindez kép és nyelv régóta tárgyalt sajátos, élettől lopott kapcsolata.


   
2010 © csoszó