kontakt  I cv I  kritikák  I  pdf katalógus  I  munkák  << vissza I következő >>
   
   
   
munka+leírás
kiállítási enterieur
   
ÉLŐ ADÁS

Több éven át tartott (2007-2011) az az alkotói-kutató munkám, amelyben a volt Szabad Európa Rádió néhány, ma még fellelhető dokumentumának, helyszínének felkutatását és feldolgozását végeztem.

A munka során a hidegháború volt helyszíneivel, tárgyaival, majd folytatásként a közelmúltban újraindított SZER műsorszórásával, a szabadság hangjának újraértelmezésével, annak megváltozott jelentésével és összetett szerepével foglalkoztam. Kezdetben fotográfiai-, majd hang-, videó- és filmfelvételek készítésével, illetve felhasználásával bővítettem a SZER múltját és jelenét felmutató munkámat.

A Szabad Európa Rádió hidegháborúban betöltött egyedülálló szerepe, a műsorkészítés periodikus megszűnte, majd az elmúlt években az újraindítás ténye olyan lényegi kérdések vizsgálatát engedi meg, mint a rádió demokráciában és annak képviseletében betöltött szerepe, a szabadság kommunikációjának árnyalatai, a propaganda és a szabad kommunikáció összetett kérdése.

2007 őszén készítettem el fotósorozatomat a Szabad Európa Rádió könyvtári állományának leselejtezéséről. Az OSA (Open Society Archives) a volt Szabad Európa Rádió Könyvtárából közel 100 000 kötet könyvet örökölt meg. Az állomány történetileg illetve szakmailag fontos része a Közép-Európai Egyetem és az OSA Archívum könyvtáraiba került. A gyűjtemény egy jelentős részét 2007 nyarán leértékelték, majd a közönség részére lehetővé tették, hogy szabadon válogassanak a könyvek közül. Az ily módon átlényegült, át- és leértékelt, kiselejtezett könyvek a hidegháborús korszak politika- és gazdaságtörténeti kiadványai voltak. Képeim ennek az újraértékelésnek, a leértékelésnek és a felszámolásnak a folyamatát mutatják be.

2008 nyarán a portugáliai Lisszabon melletti Glória do Ribatejo településen volt alkalmam egy következő fotósorozaton dolgozni, amely az akkori Szabad Európa Rádió legnagyobb európai átjátszóállomásának maradványait, széthordott tárgyainak nyomait rögzíti. Ez a bázis mára ember nélküli, halott tájjá vált, az objektumok és épületek kiüresedett díszletei a közelmúltnak, a leghosszabb ideig tartó propagandaháborúnak. A terek magukon hordozzák a pusztulásra ítélt valóság nyomait, várva a közelgő újrahasznosítást, újraértékelést. A volt amerikai bázis mára elhagyott táj, egy lakatlan, bontás előtti város.

2010-ben újabb két szériával bővült a munkám, egyrészt fotókat készítettem a SZER megelőző központjában, a volt Csehszlovák Parlament épületében, másrészt lehetőséget kaptam az élő RFE műsorkészítés helyszínét, az új prágai központot feldolgozni, mely a mai legnagyobb média központjuk.

2010-ben Glória do Ribatejon készítettem videó interjút egy volt technikussal (Portugália első rádió-amatőreinek egyike), aki negyven éven át dolgozott a hajdani legnagyobb RARET átjátszó- állomáson. Az interjúban a személyes emlékezet teszi érzékennyé a megőrzés és archiválás kérdését.

Csoszó Gabriella

Külön köszönet: Mario Portugal Faria, Miguel Caissotti, Municipal de Lisboa, Municipal de Gloria do Ribatejo, Futura, FKSE, Visegrad Fund, RFE Washington, RFE Prága, Orbán György   
 
2010 © csoszó