kontakt  I cv I  kritikák  I  pdf katalógus  I  munkák  << back I next >>
   
   
 

polcok (2009)
24 lambda print
(50X70 cm)
 
munka+leírás
kiállítási enterieur
   
A Polcok (2009) sorozat képei három helyszínen, három különböző könyvtárban készültek. A közösen jegyzett munka kiindulópontja egy két éve elkezdett projekt: a Lukács Archívum, a filozófus egykori budapesti lakásának és halála után, 1971-ben, az ott kialakított kutatóhelynek a pontos dokumentációja.

A sorozat többi képe egyrészt a budapesti Politikatudományi Intézetben készült, Kádár János, volt MSZMP főtitkár és miniszterelnök ott őrzött könyvhagyatékáról, valamint egy, a neve titokban tartását kérő, pályáját az 1960-as években kezdő és a magyar filmtörténet egy meghatározó filmrendezőjének magánkönyvtárában.

A Polcok a 2009-ben, a Műcsarnokban megrendezett Más hangok, más szobák – Rekonstrukciós kísérlet(ek), a Balázs Béla Stúdió 50 éve című kiállításra készült. A könyvespolc, illetve a fotók váltak a Stúdió történetének, és a hozzá kapcsolódó értelmiségi környezet feltérképezésének egyik alapegységévé, a helyek, helyszínek, témák és a meghatározó társadalmi-politikai kérdések megjelenítésének egyik eszközévé. A kiállításra válogatott fotóknál nem jelöltük, hogy melyik hol készült, egyetlen sort – „polcot” – alkottak.

Páldi Lívia/Csoszó Gabriella


helyszínek:
Lukács György magánkönyvtárának részletei, Lukács Archívum, Budapest,
Kádár János könyvtárának részletei, MTA - Politikai Tudományok Intézete, Budapest,
Magánkönyvtár a hetvenes évekből, Budapest   
 
2010 © csoszó